‘28 ŞUBAT İSLAM’A KARŞI AÇILMIŞ BİR SAVAŞTI’

28 Şubat darbe tanıklarıyla görüşmeye devam ediyoruz. 28 Şubat darbesinin tanıklığını yapan 28 Şubat Öğrenci Derneği Trabzon Temsilcisi Aynur Özdemir, “Milletimizin değerlerine ve İslam’a karşı açılan bu savaşta binlerce inançlı insan toplumun birçok kesiminden tasfiye edildi yerine bu darbeyi gerçekleştiren zihniyetin maşaları getirildi” dedi.

ÖZEL

Yağmur ENSARİ

DİYARBAKIR – 28 Şubat 1997’de başlayan 28 Şubat darbe döneminin 23’üncü yıl dönümüne sayılı günler kaldı. 28 Şubat darbesine dair dönemin tanıklarıyla görüşmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda görüştüğümüz 28 Şubat Öğrenci Derneği Trabzon Temsilcisi Aynur Özdemir, “28 Şubat ihanetinin bu millete verdiği zararın izleri maalesef silinmedi. Yıllar sonra gelen başörtüsü serbestisi ve aflarla dönemin başörtülü öğrencileri okullarını bitirdiler, diplomalarını aldılar fakat hayatlarından çalınan yıllar sebebiyle her anlamda mağdur edildiler istihdam noktasında da büyük sıkıntı yaşadılar” diye konuştu.

“SİNDİRİLMİŞ BİR TOPLUMDA YALNIZLAŞTIRILDI”

28 Şubat döneminde öğrenci olduğunu ve başörtüsü yasağı nedeniyle sıkıntılar yaşandığını dile getiren Özdemir, şunları söyledi: “28 Şubat 1997 yılında Milli Güvenlik Kurulu’nun aldığı kararlar neticesinde sözde irtica ile mücadele adı altında Üniversitelerde başörtüsü yasağı uygulanmaya başlandı.  Bu süreçte Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğrencisi idim. Bu yasak önce İstanbul Üniversitesi ‘nde uygulamaya konuldu,  1999 Yılında da Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne başörtüsü yasağı geldi. Önce bizi uyardılar bu kıyafetle fakülteye gelemezsiniz dediler daha sonra biz başörtülü olarak okula gitmeye devam edince bize uyarı ve kınama cezaları verildi. Cezalara rağmen fakültede derslere girmekte ısrar edince bir sabah bütün fakültelerin önüne askerler yerleştirildi biz buna direniş gösterince de artık kampüs girişinden üniversiteye girişimiz engellendi. Birçok arkadaşımız okullarını bırakıp memleketlerine dönmek zorunda kaldılar. Ailelerine bu durumu uzun süre söyleyemeyen yurtlarda derse gitmeden kalan arkadaşlarımız vardı. Yasadığı psikolojik travma ile hastalanan bu ağır yükü kaldıramayan,  ailesinden çevresinden bu desteği göremeyen arkadaşlarımız oldu.  O dönemde başörtüsünü füruat olarak görenler eğitimlerine devam ettiler ve bizi bu zulümle baş başa bıraktılar. Yasağa karşı birkaç arkadaşımızla birlikte çözüm arayışına başladık. Fakat her taraftan kuşatılmış,  susturulmuş, sindirilmiş bir toplumsal yapının içinde iyice yalnızlaştırıldık.”

BAŞÖRTÜLERİNDEN VAZGEÇMEDİKLERİ İÇİN SUÇLANDILAR!

Başörtüsü takmaktan vazgeçmedikleri için sıkıntı yaşadıklarını belirte Özdemir, şu ifadeleri kullandı: “ Başörtümüzden vazgeçmediğimiz için devlete karşı gelmekle suçlandık. Hâlbuki hiçbir zaman illegal yollara başvurmadan hukuki olarak hakkımızı aramaya çalıştık. Ve okulu bıraktığımız o günlerde bu zulme sessiz kalmayan bir avukat vardı ve bizim yasağa karşı açtığımız davaları üstlendi. Anayasa’daki eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olan bu uygulamanın durdurulması için mücadele verdi. Fakat yargının vesayet altında olduğu,  hukuk kurallarının askıya alındığı bu süreçte davayı kaybettik. Hukuka olan inancımız ve yargı mensuplarına olan güvenimiz yerle yeksan olmuştu.”

“İNANÇLI İNSANLAR TAVSİYE EDİLEREK YERLERİNE DARBE ZİHNİYETİ MAŞALARI GELDİ”

İslam’a karşı 28 Şubat darbesinin yapıldığının altını çizen Özdemir, şöyle konuştu: “Milletimizin değerlerine ve İslam’a karşı açılan bu savaşta binlerce inançlı insan toplumun birçok kesiminden tasfiye edildi yerine bu darbeyi gerçekleştiren zihniyetin maşaları getirildi. Batı çalışma Grubu adındaki bir oluşumla insanlar fişlendi.”

“ÖZGÜRLÜK ÇIĞIRTKANLIĞI YAPANLAR BU ZİHNİYETİ DESTEKLEDİ”

28 Şubat süresinden sonra bile mağduriyetlerin devam ettiğini ve dillerinde özgürlük naraları olanların darbeye destek vermesinin büyük bir gaflet olduğunu vurgulayan Özdemir, “ 28 Şubat ihanetinin bu millete verdiği zararın izleri maalesef silinmedi. Yıllar sonra gelen başörtüsü serbestisi ve aflarla dönemin başörtülü öğrencileri okullarını bitirdiler, diplomalarını aldılar fakat hayatlarından çalınan yıllar sebebiyle her anlamda mağdur edildiler istihdam noktasında da büyük sıkıntı yaşadılar. O günlerde yasadığımız bu tablodan dolayı milletim ve devletim adına çok büyük utanç duyuyorum. İnsan hakları ve özgürlük çığırtkanlığı yapanların bu yasakçı zihniyeti desteklemeleri de ayrıca büyük bir gaflettir. Ülkemizi 20 yıl geriye getiren bu post modern darbe ve bunun gibi milletin iradesini hiçe sayan darbeleri Allah bu necip millete bir daha yaşatmasın” şeklinde konuştu.